METODE ALTERNATIVE DE TRATAMENT AL ANGINEI PECTORALE REFRACTARE

METODE  ALTERNATIVE DE TRATAMENT AL ANGINEI PECTORALE REFRACTARE

 

 Mihaela Rugina, Mihaela Salagean, S. Bubenek-Turconi, E. Apetrei, Maria Dorobantu.

 

  1. Introducere
  2. Angina pectorala de efort refractara la tratament-optiuni de tratament

2.  Revascularizatia miocardica extracorporeala prin unde de soc.Fizica,  fiziologia si  mecanismul de actiune a undelor de soc extracorporeale.

3.  Angiogeneza indusa de unda de soc extracorporeala.

4.  Indicatii ale tratamentului cu unda de soc extracorporeala.

5.  Tratament: protocolul  al terapiei de revascularizatie miocardica cu unde de soc extracorporeale

6.  Concluzii.

  1. 1.               INTRODUCERE

Cardiopatia ischemica (CI) este recunoscuta  ca o principala cauza de morbiditate si mortalitate  la nivel mondial.

Terapiile curente în tratamentul de CI includ tratamentul medicamentos, angioplastia  coronariană percutanată (PCI), by-pass-ul aorto-coronarian (CABG) şi revascularizarea cu laser transmiocardica (RLM), simpatectomie, contrapulsaţia externa, stimularea peridurala a maduvei spinarii, terapia genetica. Dar, aceste abordări sunt invazive şi uneori nu sunt indicate  în tratamentul CI avansate, refractare la tratamentul medicamentos, fiind asociate cu riscuri si complicatii cardiovasculare severe.

Prognosticul  pacienţiilor cu CI în stadiul terminal, fără indicaţii pentru CABG sau PCI, este SEVER. Utilizarea RLM a demonstrat beneficii la pacienţii cu leziuni coronariene difuze. Cu toate acestea, RLM este folosita ca o terapie adjuvanta pentru CABG, atunci când CABG nu reuşeşte să realizeze o  revascularizare completă.

ABORDARI ALTERNATIVE,  cum ar fi transferul de gene sau transplant de celule stem sunt promiţătoare, dar rămân încă la stadiul preclinic, ambele metode sunt la fel de invazive.

Astfel, este esenţial să se constate că un număr mare de pacienţi  cu CI continuă să prezinte angina  pectorala şi risc de moarte subită (peste 20% din pacienti conform studiului COURAGE si registrului dinamic NHLBI) (1, 2). De aceea este s-a introdus o noua tehnica, neinvaziva de tratament al CI dureroase-TERAPIA PRIN UNDE DE SOC EXTRACORPOREALE– care poate ameliora angina prin promovarea angiogenezei si astfel revascularizeaza miocardul ischemic, imbunatatiind calitatea vietii pacientilor cu angina pectorala refractara.

Vasculogeneza, angiogeneza, şi arteriogenesis sunt procese care sunt responsabile pentru dezvoltarea şi întreţinerea sistemului circulator.

Creşterea de vase noi care apare în faza post-embrionara a fost denumita „angiogeneza.” Angiogeneza este de o importanţă deosebita, nu numai în timpul creşterii normale, dar, de asemenea, în situaţii patologice (3).

Anumite condiţii patologice, cum ar fi bolile neoplazice, sunt agravate de creşterea excesiva de vase (angiogeneza excesiva), în timp ce, în altele cum ar fi cardiopatia ischemica, lipsa vascular adecvate contribuie la creşterea morbidităţii şi mortalităţii.

2. ANGINA PECTORALA DE EFORT REFRACTARA LA TRATAMENT-OPTIUNI DE TRATAMENT

 

În ciuda progreselor semnificative în ceea ce priveşte tehnicile de revascularizare miocardica şi terapia medicală,  un numar mare de pacienţi  continuă să prezinte angina pectorala de efort, aceasta fiind  definita ca angină refractară la terapia medicala maximala şi la procedurile standard de revascularizare coronariană.

Boala cardiaca ischemica fara solutie terapeutica definita “END STAGE ” sau ischemia nonresponsiva la tratamentul devenit “clasic” se poate caracteriza prin mai multe entitati clinice: angina pectorala“refractara” la tratament maximal, cardiomiopatia dilatativa cu disfunctie sistolica (FE-VS<30%) cu multiple proceduri de revascularizare (PTCA si/sau CABG) sau comorbiditati severe ce limiteaza tratamentul cardiac. Astfel, in aceasta grupa se include pacientul varstnic, cu un EUROSCORE crescut, fara miocard viabil, cu o anatomie care nu se preteaza la revascularizare miocardica: leziuni distale, pacientul diabetic cu leziuni seriate, prezenta hipertensiunii pulmonara >60mmHg sau contraindicatii pentru transplantul cardiac- defineste pacientul fara solutie terapeutica miocardica.

Pentru mai multe detalii depre articol puteti contacta autorul la adresa de mail rugina.mihaela@gmail.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s